Nieuwjaarsduik

De nieuwjaarsduik is voor de echte bikkels onder ons. Koning winter is weer neergedaald in Nederland. Het is ijzig koud, maar dat maakt het water kraak helder. De thermocline is verdwenen en verzichten van meer dan 10 meter kunnen voorkomen. Een goede voorbereiding is noodzakelijk en je set moet wel koude geschikt zijn. Nadat je je set hebt opgebouwd controleer je alle zaken nog een keer extra. Het is wel belangrijk dat je al wat koude duiken hebt gemaakt in de aanloop naar het koude weer toe. Want het is toch altijd wel spannend om water van rond de 4 graden te gaan duiken. Met de gezonde spanning betreed je het water om vervolgens van het mooie onderwaterleven te gaan genieten.

P6070141

De eerste 10 seconden voel je wel je voorhoofd alsof je veel te snel een slush puppy hebt gegeten. Snel verdwijnt de koude en neemt het mooie plaatje onder water de overhand. Je luchtbundel doorzoekt het kraak heldere water. Opzoek naar de grote jagers zoals snoekbaarzen en snoeken. Over het algemeen liggen zij gewoon op kun ronde volgevreten buik te liggen op het zand of kleibanken. Geen enkele beweging maken zij teveel. Ze moeten namelijk alle energie besparen om de winter te overleven.

P6020167

Na 20 minuten ga je als duiker denken, hoe ver is de kou al op mijn handen of in mijn pak. Kan ik verder of moet ik al omdraaien. Adembenemend mooi wil je eigenlijk verder gaan. Maar je weet dat je om moet draaien. Een goede winterharde duiker haalt wel de 50 minuten bij 4 graden. Als je dan het water verlaat, stroomt langzaam het bloed weer door je vingers. Enige tinteling zul je wel herkennen van de koude handen. Terwijl de warmte weer terugkomt in je lichaam, deel je de mooie ervaring met je budddy. Want wat is het toch mooi om in de winter te duiken. Natuurlijk een slok uit de thermosfles met warme chocolademelk. Je adem slaat neer op een ijskoude bries terwijl je je uit je duikpak stapt. Vol energie wil je naar binnen, om je bij de niet duikers aan te sluiten om ook met hen jouw mooie ervaring van zojuist te delen.

Zodra de duikers binnen zijn, gaan we als vereniging samen aan tafel, om onder het genot van een hapje en een drankje de mooie verhalen van het afgelopen jaar te delen. Maar vooral ook om te kijken naar het nieuwe jaar dat voor ons ligt.

We wensen iedereen natuurlijk een fantastisch duikjaar toe!!