Bootduik 10 juni 2018

  • -

Bootduik 10 juni 2018

Zondag 10-6 stonden we om 10.00 uur paraat in haven Springersdiep (Brouwersdam) voor een dagje bootduiken. Via snellebootduiken.nl hebben we met eigenaar Tony een prima dag voor de boeg.

Na een briefing, het omkleden en het aan boord hijsen van alle duiksets voeren we richting eerste duikstek. Opgejaagd door 2 stevige motoren van ieder 115pk lag de rib (sorry Tony, ik moet “torpedo” zeggen) ook tijdens het “rondje van de zaak” stabiel in het water. Het opendraaien van de gaskraan resulteerde in een moeiteloze snelheid van zo’n 80 km/u.

De eerste duikstek van de dag was Preekhil. Deze stek is ook te voet bereikbaar, al wordt dat door de wandeltocht van ruim 800 meter maar door een enkeling gedaan. Een prachtig onaangetast stukje Grevelingen waar het leven op de mooi begroeide bodem tussen de 12 meter en de oppervlakte nog kleurrijk aanwezig is. Andere stekken aan dit meer laten meer en meer een verstikte omgeving zien door de jaren zonder aanvoer van vers zeewater en getijdenwerking. Hier niet. Hier is het als vanouds genieten.

Vanaf de ”torpedo” ga je face –forward te water. Vanwege de hoge randen is een rol achterwaarts wat minder aantrekkelijk. Na een korte check en het hervinden van buddy’s gaan we onderwater.

Kreeften, krabben, kwallen, naaktslakken, garnalen, mosselen, grondels, zeenaald etc. etc.

Na een duiktijd van 45 minuten komen we boven, worden de sets aan boord gehesen en daarna duiker voor duiker uit het water geplukt. Terug naar Springersdiep waar we mogen genieten van een prima lunch! Ook dit is uitstekend verzorgd. Het volop aanwezige zonnetje maakt de dag nog aangenamer

De tweede duik wordt eveneens op dezelfde duikstek gemaakt. Er moet eerst gezocht worden naar een lijnensnijder die tijdens het afdoen van de sets in de diepte verdween. In linie gaan de duikers tussen de 12 en 15 meter langs de bodem. Binnen 2 minuten is de snijder gevonden. Ook de aan de lijnensnijder bevestigde duikcomputer ligt keurig op de bodem te wachten, beiden bewaakt door een krabbetje.

De resterende 43 minuten  van de duik wordt in hetzelfde duikgebied volgemaakt. Een blik in de aanwezige kreeftenfuikjes geeft veel krabben en enkele kreeften als beeld. Take nothing but pictures, leave nothing but bubbles.

We kijken voldaan terug op een mooie duikdag, de snelheid op het water, de rust onderwater. Een zorgvuldige prima begeleiding, we kwamen niets tekort. Zelfs het snoepje na de duik ontbrak niet om de smaak van het zoute water te verdrijven.

Tony, snellebootduiken.nl,  wij komen zeker terug!