Zoeken en Bergen

  • 0

Zoeken en Bergen

zoekenenbergen2Op 21 oktober hebben wij het praktijkgedeelte voor de opleiding zoeken en bergen uitgevoerd. Onder leiding van 2* Instructeur (io) Nico Hamakers zijn we in de Meerse Plas (ook wel het Dungens Gat) gaan duiken. Het doel was om een roeiboot te bergen van de lokale visvereniging. Op een diepte van 6 meter lag een schitterende metalen roeiboot die we middels een aantal hefballonnen moesten gaan liften. Geen gemakkelijke klus en daarvoor was een team van zes duikers nodig om de klus te klaren.zoekenenbergen1

Zoeken en bergen is een specialisatie waarbij teamwork voorop staat. Iedereen heeft zijn taak onder water en het is heel belangrijk om ook onderwater goed met elkaar te communiceren. Aan de kant wordt dan ook het plan gesmeden. Daarvoor is het nodig om als eerste een verkenningsduik te maken. Alle duikers observeren het object en brengen het goed in kaart waar en op welke wijze het object kan worden gelift.

 

Na de verkenningsduik wordt samen het plan gemaakt hoe het object te bergen. Het is van groot belang het object gelijkmatig en maar vooral ook langzaam te liften. Want als de boot loskomt van de zuigende bodem, kan het zomaar omhoog schieten. Wij als duikers weten wat dat betekent. Want als een hefballon eenmaal omhoog schiet, neemt zowel het volume als ook de snelheid toe. Daarmee kan het te bergen object een gevaar voor iedere duiker gaan vormen. Dat moet uiteraard worden voorkomen.

zoekenenbergen3

We denken het object met drie hefballonnen met een volume van 60 liter inclusief enkele decoballonnen te kunnen liften. Vol moet gaan we aan de tweede duik beginnen met duidelijk instructies wie op welke manier wijze de ballonnen gaan koppelen en volblazen met perslucht. Een spannende klus want ook zicht gaat een rol spelen. Bij werken onder water, hoort ook balans. Als je niet in balans bent en je flippers lekker de grond omwoelen, wordt het zicht een extra handicap.

Uit eindelijk krijgen we het voor elkaar samen met 3 hefballonnen en een paar decoballonnen de metalen roeiboot van de grond te liften. Op een diepte van drie meter bungelt de roeiboot aan een aantal touwen en ballonnen. We hebben de roeiboot verplaatst en weer netjes op een diepte van drie meter voor de deur laten afzinken. Er was geen grote jeep voorhanden om daadwerkelijk ook de roeiboot op de kant te slepen. Nu hebben we wel een mooi exit punt gemaakt voor de volgende duikers.

Een zeer leerzame maar vooral gezellige en geslaagde dag.

 


Leave a Reply