Praktijkopleiding – Decompressieduiken

 • -

Praktijkopleiding – Decompressieduiken

Erik en EmiekVandaag de eerste praktijkdag van de opleiding Decompressieduiken. Afgesproken is om 09:00 te verzamelen bij Paal 10 bij Den Osse. Het is een schitterende dag, de zon schijnt, het water is helder en zo glad als een spiegel. Het belooft een mooie dag te worden.

Onder leiding van instructeurs Wilco en Erik beginnen we natuurlijk met de check de stek. Daarna staan we uitgebreid stil bij de run times, de wijze waarop de 1e duik gedoken zal worden. We zijn uitgegaan van een conservatieve planning omdat dit voor de cursisten de eerste keer is dat een geplande decoduik wordt gemaakt aan de hand van de tabellen. Uitgaande van een reserve van 60 bar en een OVL van 16, zijn we op de volgende planning uitgekomen:

 • Bubble Check: 5 mtr
 • Maximale diepte: 30 mtr | 16″
 • 1e deepstop: 17 mtr | 19″
 • 2e deepstop: 10 mtr | 22″
 • Ballon oplaten: 6 mtr | 27″
 • 1e decostop: 3 mtr | 35″
 • einde duik

Erik en EmielOnder het genot van de stralende zon zijn we, na de gebruikelijke sanitaire stop,  onze droogpakken in geschoten. We verlaten de parkeerplaats om 10:00 en gaan beginnen met de duik. Natuurlijk hoort er een uitgebreide buddycheck bij. Om 10:06 wordt aan de eerste duik begonnen. Wilco neemt de honeurs waar op de kant, wat bij dit weer geen straf is.

Na 23 minuten lijkt het decoballonnetje boven te komen. Maar er zit te weinig lucht in. Zie ook op de foto en let niet op de grote boei die de vaargeul aangeeft.

 

Achteraf blijkt de decoballon aan de binnenkant te plakken. Hij had te lang in de garage gelegen. Weer een goede leerschool, bij de materiaalcontrole ook even de ballon opblazen. Bij poging twee gaat het iets beter.

deco-ballon

Netjes conform planning komen beide duikers weer boven. Op naar het omkleden en de welverdiende uitsmijter om vervolgens samen de evaluatie door te nemen.

Rond 14:00 is het plan de tweede duik te maken. We moeten rekening houden met een herhalingsfactor van 1,3 en gebruiken wederom reserve 60 bar en een OVL van 16. Ook nu wordt uitgebreid de runtime doorgenomen.

Het plan wordt de volgende duik te maken:

 • Bubble Check: 5 mtr
 • Maximale diepte: 25 mtr | 18″
 • 1e deepstop: 16 mtr | 21″
 • 2e deepstop: 11 mtr | 24″
 • Ballon oplaten: 10 mtr | 29″
 • 1e decostop: 6 mtr | 31″
 • 1e decostop: 3 mtr | 40″
 • Einde duik

Om 13:55 wordt aan de tweede duik begonnen. Geheel conform planning schiet na 26 minuten de decoballon boven water.

Deco-ballon-2

Na 40″ is de ook de 2e decompressie duik afgerond. Alsof het een trofee is geworden toont Emiel zijn decoballon.

einde-duik

Eenmaal bovenwater wordt de duik geëvalueerd. De duik is geheel conform planning verlopen zelfs het ballonnetje ging dit keer soepel.

deco-profiel

Tevreden wordt terug gekeken op wederom een succesvolle dag die in het teken heeft gestaan van een specialty, dit keer Decompressieduiken.
Het was een mooie maar vooral leerzame dag.

Instructeurs Wilco & Erik bedankt!