Author Archives: Webmaster

 • -

Bootduik 10 juni 2018

Zondag 10-6 stonden we om 10.00 uur paraat in haven Springersdiep (Brouwersdam) voor een dagje bootduiken. Via snellebootduiken.nl hebben we met eigenaar Tony een prima dag voor de boeg.

Na een briefing, het omkleden en het aan boord hijsen van alle duiksets voeren we richting eerste duikstek. Opgejaagd door 2 stevige motoren van ieder 115pk lag de rib (sorry Tony, ik moet “torpedo” zeggen) ook tijdens het “rondje van de zaak” stabiel in het water. Het opendraaien van de gaskraan resulteerde in een moeiteloze snelheid van zo’n 80 km/u.

De eerste duikstek van de dag was Preekhil. Deze stek is ook te voet bereikbaar, al wordt dat door de wandeltocht van ruim 800 meter maar door een enkeling gedaan. Een prachtig onaangetast stukje Grevelingen waar het leven op de mooi begroeide bodem tussen de 12 meter en de oppervlakte nog kleurrijk aanwezig is. Andere stekken aan dit meer laten meer en meer een verstikte omgeving zien door de jaren zonder aanvoer van vers zeewater en getijdenwerking. Hier niet. Hier is het als vanouds genieten.

Vanaf de ”torpedo” ga je face –forward te water. Vanwege de hoge randen is een rol achterwaarts wat minder aantrekkelijk. Na een korte check en het hervinden van buddy’s gaan we onderwater.

Kreeften, krabben, kwallen, naaktslakken, garnalen, mosselen, grondels, zeenaald etc. etc.

Na een duiktijd van 45 minuten komen we boven, worden de sets aan boord gehesen en daarna duiker voor duiker uit het water geplukt. Terug naar Springersdiep waar we mogen genieten van een prima lunch! Ook dit is uitstekend verzorgd. Het volop aanwezige zonnetje maakt de dag nog aangenamer

De tweede duik wordt eveneens op dezelfde duikstek gemaakt. Er moet eerst gezocht worden naar een lijnensnijder die tijdens het afdoen van de sets in de diepte verdween. In linie gaan de duikers tussen de 12 en 15 meter langs de bodem. Binnen 2 minuten is de snijder gevonden. Ook de aan de lijnensnijder bevestigde duikcomputer ligt keurig op de bodem te wachten, beiden bewaakt door een krabbetje.

De resterende 43 minuten  van de duik wordt in hetzelfde duikgebied volgemaakt. Een blik in de aanwezige kreeftenfuikjes geeft veel krabben en enkele kreeften als beeld. Take nothing but pictures, leave nothing but bubbles.

We kijken voldaan terug op een mooie duikdag, de snelheid op het water, de rust onderwater. Een zorgvuldige prima begeleiding, we kwamen niets tekort. Zelfs het snoepje na de duik ontbrak niet om de smaak van het zoute water te verdrijven.

Tony, snellebootduiken.nl,  wij komen zeker terug!

 


 • -

Nieuwjaarsverenigingduik 2016

Duik_vereniging_ Rosmalen_OSV_Rosmare_njd2016-5Op 17 januari heeft duikvereniging OSV Rosmare haar nieuwjaarsduik gehouden bij de Lithse Ham in de Bubbelhut. Om 13:00 arriveerden de eerste helden die de koude gingen trotseren. Emiel, Erik, Nico, Rob en Wilco onze droogpakduikers hadden er enorm veel zin in. Nadat de buddyparen waren gemaakt, check de stek en de veiligheidselementen zijn doorgenomen, kon aan de duik worden begonnen. Opvallend was het goede zicht, zelfs tot 24 mtr was het zicht erg goedDuik_vereniging_ Rosmalen_OSV_Rosmare_njd2016-7.

 

 

 

 

Na de duik kwamen de niet duikende leden en verzamelden we voor de borrel in het clubhuis de Bubbelhut. Samen hebben we stilgestaan bij duikjaar 2016 waarna de BBQ’s zijn aangestoken. De opkomst was groot en het was een gezellig samenzijn onder de clubleden. De culinaire BBQ was weer als altijd om je vingers bij af te likken. Heerlijke Angusbeef burgers, salades en breekbrood maakte de maaltijd compleet.

Weer een zeer geslaagd evenement van de Duikvereniging OSV Rosmare.

Duik_vereniging_ Rosmalen_OSV_Rosmare_njd2016-1Duik_vereniging_ Rosmalen_OSV_Rosmare_njd2016-4 Duik_vereniging_ Rosmalen_OSV_Rosmare_njd2016-3

 


 • -

Kerstbubbels; wederom een geslaagd evenement.

Op 23 december heeft OSV Rosmare de deuren geopend voor iedereen die ook maar wilde leren duiken. Op het kerstbubbelevenement hadden we maar liefst 7 aanmeldingen van nieuwe duikers die graag wilden bubbelen onder water. Onder begeleiding van diverse instructeurs en divemasters kregen de kersverse duikers een introductieduik aangeboden. Het licht was gedimd, muziek stond aan en met perslucht en licht was het een schitterend schouwspel voor en met de vele leden en introducees.
 
OSV Rosmare wenst iedereen fijne feestdagen en een bubbelvol 2016!

 

 


 • -
Dobbelspel Pakjesavond bij OSV Rosmare - De Recreatieve Duik Vereniging van Rosmalen

Pakjesavond onder water

PC020924Rosmalen, 2 december 2015

Zoals elk jaar is de Sint er weer bij,
Bij OSV Rosmare duiken maakt hem blij.

Blijven de pakjes dit jaar echt wel droog?
Of schieten ze weer door te veel lucht automatisch om hoog?

En dan dat dobbelen met zo’n grote steen,PC020930
Die gaat echt alle kanten heen.

Opdrachten staan voor ieder netjes op geseald papier,
Want onder water communiceren, is pas echt plezier.

Tel je ogen en voer de opdracht uit,
En pas goed op, want daar gaat je buit!

Het leukste is wel opdracht drie,PC020921
Want even ruilen zo makkelijk is dat niet.

Het is weer veel lachen en je bent al snel tevree,
Je neemt altijd wel een leuk pakje mee.

Aan het einde samen de cadeaus uitpakken aan de bar,
Weer een gezellige avond met OSV Rosmar

 

 

De Sint

Training bij OSV Rosmare - De Recreatieve Duik Vereniging van Rosmalen

Pakjesavond bij OSV Rosmare - De Recreatieve Duik Vereniging van Rosmalen


 • -

Kerstbubbels

design-bubbels

Op 23 december organiseert OSV Rosmare een open bubbelavond. Je kunt dan op eenvoudige wijze kennis maken met de duiksport door gezellig mee te komen duiken of te komen snorkelen. Ervaren instructeurs staan voor jou klaar om samen met jou de eerste bubbels onder water te ervaren. Je hoeft alleen maar te zorgen voor zwemkleding en een goed humeur.

We duiken van 21:00 – 22:00 in het zwembad Kwekkelstijn in Rosmalen. ben je geïnteresseerd of heb je vragen, stuur dan een mailtje naar kerstbubbels@osvrosmare.nl.

Geef in je email aan:

Naam, leeftijd, emailadres, telefoonnummer
Duik ervaring en waarom je graag je eerste bubbels wilt ervaren.

Wij hebben er zin in, jij ook?


 • -

Praktijkopleiding – Decompressieduiken

Erik en EmiekVandaag de eerste praktijkdag van de opleiding Decompressieduiken. Afgesproken is om 09:00 te verzamelen bij Paal 10 bij Den Osse. Het is een schitterende dag, de zon schijnt, het water is helder en zo glad als een spiegel. Het belooft een mooie dag te worden.

Onder leiding van instructeurs Wilco en Erik beginnen we natuurlijk met de check de stek. Daarna staan we uitgebreid stil bij de run times, de wijze waarop de 1e duik gedoken zal worden. We zijn uitgegaan van een conservatieve planning omdat dit voor de cursisten de eerste keer is dat een geplande decoduik wordt gemaakt aan de hand van de tabellen. Uitgaande van een reserve van 60 bar en een OVL van 16, zijn we op de volgende planning uitgekomen:

 • Bubble Check: 5 mtr
 • Maximale diepte: 30 mtr | 16″
 • 1e deepstop: 17 mtr | 19″
 • 2e deepstop: 10 mtr | 22″
 • Ballon oplaten: 6 mtr | 27″
 • 1e decostop: 3 mtr | 35″
 • einde duik

Erik en EmielOnder het genot van de stralende zon zijn we, na de gebruikelijke sanitaire stop,  onze droogpakken in geschoten. We verlaten de parkeerplaats om 10:00 en gaan beginnen met de duik. Natuurlijk hoort er een uitgebreide buddycheck bij. Om 10:06 wordt aan de eerste duik begonnen. Wilco neemt de honeurs waar op de kant, wat bij dit weer geen straf is.

Na 23 minuten lijkt het decoballonnetje boven te komen. Maar er zit te weinig lucht in. Zie ook op de foto en let niet op de grote boei die de vaargeul aangeeft.

 

Achteraf blijkt de decoballon aan de binnenkant te plakken. Hij had te lang in de garage gelegen. Weer een goede leerschool, bij de materiaalcontrole ook even de ballon opblazen. Bij poging twee gaat het iets beter.

deco-ballon

Netjes conform planning komen beide duikers weer boven. Op naar het omkleden en de welverdiende uitsmijter om vervolgens samen de evaluatie door te nemen.

Rond 14:00 is het plan de tweede duik te maken. We moeten rekening houden met een herhalingsfactor van 1,3 en gebruiken wederom reserve 60 bar en een OVL van 16. Ook nu wordt uitgebreid de runtime doorgenomen.

Het plan wordt de volgende duik te maken:

 • Bubble Check: 5 mtr
 • Maximale diepte: 25 mtr | 18″
 • 1e deepstop: 16 mtr | 21″
 • 2e deepstop: 11 mtr | 24″
 • Ballon oplaten: 10 mtr | 29″
 • 1e decostop: 6 mtr | 31″
 • 1e decostop: 3 mtr | 40″
 • Einde duik

Om 13:55 wordt aan de tweede duik begonnen. Geheel conform planning schiet na 26 minuten de decoballon boven water.

Deco-ballon-2

Na 40″ is de ook de 2e decompressie duik afgerond. Alsof het een trofee is geworden toont Emiel zijn decoballon.

einde-duik

Eenmaal bovenwater wordt de duik geëvalueerd. De duik is geheel conform planning verlopen zelfs het ballonnetje ging dit keer soepel.

deco-profiel

Tevreden wordt terug gekeken op wederom een succesvolle dag die in het teken heeft gestaan van een specialty, dit keer Decompressieduiken.
Het was een mooie maar vooral leerzame dag.

Instructeurs Wilco & Erik bedankt!


 • 0

Zoeken en Bergen

zoekenenbergen2Op 21 oktober hebben wij het praktijkgedeelte voor de opleiding zoeken en bergen uitgevoerd. Onder leiding van 2* Instructeur (io) Nico Hamakers zijn we in de Meerse Plas (ook wel het Dungens Gat) gaan duiken. Het doel was om een roeiboot te bergen van de lokale visvereniging. Op een diepte van 6 meter lag een schitterende metalen roeiboot die we middels een aantal hefballonnen moesten gaan liften. Geen gemakkelijke klus en daarvoor was een team van zes duikers nodig om de klus te klaren.zoekenenbergen1

Zoeken en bergen is een specialisatie waarbij teamwork voorop staat. Iedereen heeft zijn taak onder water en het is heel belangrijk om ook onderwater goed met elkaar te communiceren. Aan de kant wordt dan ook het plan gesmeden. Daarvoor is het nodig om als eerste een verkenningsduik te maken. Alle duikers observeren het object en brengen het goed in kaart waar en op welke wijze het object kan worden gelift.

 

Na de verkenningsduik wordt samen het plan gemaakt hoe het object te bergen. Het is van groot belang het object gelijkmatig en maar vooral ook langzaam te liften. Want als de boot loskomt van de zuigende bodem, kan het zomaar omhoog schieten. Wij als duikers weten wat dat betekent. Want als een hefballon eenmaal omhoog schiet, neemt zowel het volume als ook de snelheid toe. Daarmee kan het te bergen object een gevaar voor iedere duiker gaan vormen. Dat moet uiteraard worden voorkomen.

zoekenenbergen3

We denken het object met drie hefballonnen met een volume van 60 liter inclusief enkele decoballonnen te kunnen liften. Vol moet gaan we aan de tweede duik beginnen met duidelijk instructies wie op welke manier wijze de ballonnen gaan koppelen en volblazen met perslucht. Een spannende klus want ook zicht gaat een rol spelen. Bij werken onder water, hoort ook balans. Als je niet in balans bent en je flippers lekker de grond omwoelen, wordt het zicht een extra handicap.

Uit eindelijk krijgen we het voor elkaar samen met 3 hefballonnen en een paar decoballonnen de metalen roeiboot van de grond te liften. Op een diepte van drie meter bungelt de roeiboot aan een aantal touwen en ballonnen. We hebben de roeiboot verplaatst en weer netjes op een diepte van drie meter voor de deur laten afzinken. Er was geen grote jeep voorhanden om daadwerkelijk ook de roeiboot op de kant te slepen. Nu hebben we wel een mooi exit punt gemaakt voor de volgende duikers.

Een zeer leerzame maar vooral gezellige en geslaagde dag.

 


 • -

Avondduik Lithse Ham

Tags : 

Op dinsdagavond is de reguliere duikavond van de vereniging. Ook vanavond weer een schitterende duik bij de Lithse Ham met duikers Erik, Nico, Rob en Emiel.

Geniet van het mooie lichtspel … adem benemend.


 • -

Seizoensopening

Zondag 27 september – een stralende zonnige dag voor de seizoen opening 2015/2016

seizoensopening-briefingDit jaar was de duikstek de Zandmeren te Kerkdriel, voor sommige duikers een bekende stek voor andere duikers een nieuwe stek om te ontdekken. De partytent van OSV Rosmare was ook weer aanwezig, hier werd eerst een welkomstwoordje gedaan door onze voorzitter Emiel daarna de briefing en de buddyparen bekendgemaakt. Na controle van logboek en duikkeuring was iedereen klaar om te gaan duiken.

Er waren  4  buddyparen ,  Rob Dahler en Ralf Kastelijn waren de OC ’ s. Een mooie zonnige dag om te duiken, er zijn geruchten dat hier ook een meerval te spotten valt, helaas heb ik deze hier niet kunnen ontdekken, maar wel een mooie snoek gespot. Helaas geen beeldmateriaal aanwezig J, het was een mooie duik, zicht goed tot ongeveer 10 meter. Mijn buddy en ik zijn aan de ene kant van plas onder water gegaan en daarna de linkeroever gevolgd tot het strandje en daar weer boven water gekomen. We hebben weer genoten!

broodje-angusbeef

Na de eerste duik  een geweldige lunch met een Angus Beef Burger  en Broodje Mario  bereid en geserveerd door onze voorzitter. Het smaakte voortreffelijk en heerlijk in het zonnetje gerelaxt  tot het tijd was voor de tweede duik.

Daarna nog een tweede duik voor een aantal duikers en ondergetekende was kantklosster oftewel OC. Na de tweede duik gezamenlijk opgeruimd en huiswaarts gegaan, weer een gezellig evenement van OSV Rosmare!!

Groetjes, Harriëtte


 • -

Joost Lagendijk 3* duiker

Tijdens de seizoensopening van OSV Rosmare heeft Joost Lagendijk het laatste onderdeel van zijn 3*-brevet afgerond. Joost heeft een nette prestatie geleverd en mag zich vanaf nu officieel divemaster noemen. Dat is een internationaal herkende titel.

 

Gefeliciteerd met het behaalde brevet, Joost!